Cress, niet meer alleen voor topkoks (2024)

Cress, niet meer alleen voor topkoks –Meteen maar iets uit de wereld helpen. Cress zijn hele jonge plantjes. Het zijn heel vroeg te oosten groenten die, doordat ze nog zo klein zijn, complete smaakbommetjes zijn. Anders dan bijvoorbeeld taugé of alfalfa gaat het niet om het ontkiemde zaadje, maar om het plantje dat uit het zaadje groeit. Tuinkers en waterkers zijn waarschijnlijk het meest bekende voorbeelden van een cress en al vele jaren gewoon te krijgen in de supermarkt.

Maar wie wel eens buiten de deur eet heeft misschien al vaker (ongemerkt) al andere smaken van deze kleine plantjes geproefd. Misschien dacht je : “Wat raar, een takje groen op mijn ijs”, maar een honingcress op je toetje is er niet alleen om het gerechtje mooi te presenteren. Het geeft er net wat extra’s aan. Misschien heb je wel eens bij paddenstoelen of witvis wat Shiso cress gekregen. Met zijn rode blaadjes dacht je misschien aan een basilic*msoort, maar deze cress smaakt naar komijn.

Proeven bij Natuurlijk!

Mijn kennismaking met een cress voor thuisgebruik was toen ik bij Natuurlijk! in de Markthal (in Rotterdam natuurlijk) kwam. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik wel weten wat er zo bijzonder was aan die kleine bakjes met die miniplantjes. Op mijn: “Mag ik proeven?”, kwam er een pincet tevoorschijn en werd voorzichtig een blaadje uit het bakje getrokken. Zien eten, doet eten en binnen no-time stond er een groep die net zoals ik stond te bedenken welke smaak ik nu weer in mijn mond had. Is het venkel of anijs? Knoflook of zoethout? De smaak van de zee of een prikkelende sensatie?

Koppert Cress

Zoveel smaak in zo’n klein blaadje, dat wist ik van de tuinkers, maar dat het assortiment zo uitgebreid is, wist ik nog niet. Koppert Cress, het Nederlandse bedrijf uit Monster is gespecialiseerd in deze microgroenten. Door het kijken naar andere culturen, wat wordt daar gegeten, wat de ingrediënten zijn, komt Koppert Cress tot nieuwe variaties. Een voorwaarde is natuurlijk hoe het in de keuken gebruikt kan worden, wat kan het toevoegen. Ieder jaar komt er in ieder geval een nieuwe soort op de markt. Een markt die sinds kort dus ook open is voor de thuiskok, want een groot aantal van deze hele fijne plantjes zijn nu ook verkrijgbaar in de supermarkten en bij diverse groentewinkels door het hele land. Je vindt ze in het versvak onder de naam Discover Fresh.

Wat kun je onder andere vinden in het schap: Honny cress, met natuurlijk de smaak van honing; Rucola cress, met een nootachtige smaak; Atsina cress, met de smaak van zoete anijs, Mustard cress, pittig met de smaak van mosterd, mieriekswortel en wasabi; Rock Chives, de smaak van knoflook zonder de geur en de Brocco cress, een superfood met de smaak van broccoli.

Loop eens langs Natuurlijk!

Voor diegene die een bezoekje aan de Markthal brengt, loop vooral eens langs Natuurlijk! Buiten de verschillende cressen die daar te koop zijn en die je natuurlijk ook kan proeven, kun je hier ook heerlijke andere bijzondere dingen vinden. De jonge kokosnoot wordt ter plekke voor je opengemaakt, wil je eens de vrucht rambutan proeven of een kleurrijke tomatensalade maken? Regelmatig staat er iemand de heerlijkste dingen te bereiden en heb je hulp nodig welke cress het best pas bij jouw gerecht, dan is er altijd iemand die je daarbij helpt. Je vindt de unit naast een van de grote glazen wanden. Kijk dan ook meteen even op de facebookpagina. Er staan regelmatig filmpjes over producten op en aankondigingen van evenementen.

Inspiratie

Een cress kun je vaak op verschillende manieren gebruiken, door de soep, over je salade, roerbakken en natuurlijk ziet het er prachtig uit bij de presentatie van je gerecht. Op www.koppertcress.nl kun je precies zien wat welk plantje aan smaakexplosie geeft en hoe je het kan bereiden. Wij hebben alvast wat ideetjes voor je op een rijtje gezet.

Recepten

Bloemkoolsalade met Broccocress

Bloemkool Broccoli salade op de nieuwe manier. Gebruik Broccocress als alternatief voor de broccoli en eet je lekker, makkelijk en gezond.

Recepten

Sperziebonensalade met hazelnoot en mustardcress

Een volledig homemade sperziebonensalade is helemaal niet ingewikkeld. Je moet gewoon de juiste smaken combineren.

Recepten

Knoflooksoep bomvol smaak met Rock Chives Cress

Van deze romige knoflooksoep hoef je echt dat nare luchtje niet over te houden. Lees de tips in het recept. We toppen af met Rock Chives cress. Heerlijk!

Recepten

“Ile flottante” met witte chocoladesaus en atsina cress

De ile flottante is een oud klassiek Frans dessert bestaande uit een schuimpje van opgeklopt eiwit welke drijft in een bodempje van crème anglaise.

Vorige Volgende

Tags: Kruiden

Cress, niet meer alleen voor topkoks (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 5679

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.